28 Aralık 2015 Pazartesi

Narsizm nedir?




Narsizm:
Kişinin kendisine tapması, kabaca tabirle kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir terimdir. Dini açıdan enaniyet diye ifade edilen bu davranış en büyük yedi ölümcül günahlardan biridir. Hatta ayette sabit olduğu üzere asla cennete giremeyecek kişilerin en başında yer alır. Bu kişi orucunu tutsa secdeye kapansa bile secdesinde biraz benlik, biraz kibir, biraz kendini büyük güç sahibi zannetme gibi duygulardan kendisini soyutlayamacağı için ibadet ettiği mabuduna meydan okuma, onunla güç yarıştırma duygusunu içinde yok edemeyecektir.
Freud Narsisizmi ‘Dış dünyadan soyutlanan cinsel enerjinin egoya yani bene yönlendirmesi şeklinde açıklamış. Yani cinsel enerji ve dürtülerin büyük bir depoda toplanır gibi egoda toplanıp daha sonra nesnelere yönlendirilmesi eğer yönlendirilecek nesne bulunamazsa bir bumerang gibi aynı dürtüler geri dönerek "ben"in kendisi haline dönüşmesi olarak açıklıyor. Freud , bunu da cinsellikle açıklamış.
Tanımdan da anlayacağınız üzere bu bir hastalık; fakata megalomani ile karıştırmamak lazım. narsistler kendilerinin başkalarından üstün olduğuna inanırlar, megalomanlar ise üstün olmadıklarının bilincinde; başkalarını indirgeme aşağı çekme gayretinde olanlardır.
Aslında çıbanın başı yunan mitolojisindeki Narkissos denen adamdır.Narkissos çok yakışıklı bir avcıdır. Ekho adlı güzel peri kızı Narkissos'a aşık olur. Fakat Narkissos aşkına karşılık vermeyince kendi içine kapanarak acısından ölür. tanrılar bu yüzden Narkissos'u cezalandırmaya karar verir. Narkissos ava çıktığı bir gün su içmek için nehire eğildiğinde sudaki yansımasını görünce büyülenir. Gördüğü vücut ve yüzün güzelliğinden kendisini alamaz. Kendine aşık olur. O da Ekho gibi günden güne erir. Yemez içemez dış dünyadan soyutlanır. Sadece kendini izler ve olduğu yerde ölür gider. Nergis çiçeğine dönüşür.
Bilindik yunan efsanesi, her açıdan saçma olsa da için büyük bir gerçeği barındırdığı da yadsınamaz. Hepimizin içinde aynanın karşısına geçip ayna ayna söyle bana var mı benden daha güzeli ?demek geçiyordur. Bunu sadece içimizden diyorsak bu o kadarda abartılacak bişe olmamalı. Fakat o aynada gördüğümüz yüzde gelmiş geçmiş bütün kahramanların asaletlerinden bir parça taşıdığına inanıyorsak, türümüzün en güzeli örneği olduğumuza,asla reddedilemeyeceğimize, en iyi rol yapan en iyi havada uçan en iyi karada kaçan en iyi sı.. yada en iyi sakız çiğneyen, bulunmaz bir hazine olduğumuzu, bedenimizin mumyalanıp saklanması gerektiğini ,bastığımız toprakların milli park ilan edilmesi gerektiğini ,gücümüzün sonsuz ve erişilmez olduğunu düşünüyorsak işte biz narsist kişilik hastalığına yakalanmışız demektir.
Bazılarımız bunun farkında bile değildir.Sanal sosyal ortamlarda sıkça gördüğümüz kendi iletisini beğenen kişiler aslında tipik bir narsistirler. Sık sık kendi resimlerini paylaşırlar. Devamlı denetlerler kaç like aldı, kaç kişi beğendi. Eğer bunları yapan bir kızsa o sıra oradan geçen bir abazanın iltifat yağmuruna tutulduysa hiç mütevazi davranmaz "ayy evet öyleyim wink ifade simgesi aynennn burda çok tatlıyım kiiii", "ellerim çok güzeeeeeel", "dudaklarım ne tatlı burdaa" şeklinde yazılar yazar. Bunlar olurken kendisini dev aynasında görüp fizikselliğin ötesinde karakterinin diğer insanlardan ustun olduğunu düşünür. Ve müthiş derece ilgi manyağıdırlar. Çevrenizde böyle birisi varsa en yakın doktora insaniyet namına kavuşturmanız gereklidir. ciddi derecede psikolojik desteğe ihtiyaçları vardır.
Gerçi tedavisi en zor olan hastalıktır. Çünkü narsisti kişi, kendisinde bir rahatsızlık olduğunu düşünmez. O kendisinin anlaşılmadığını zanneder. Tedaviyi kabul etse dahi kendisini tedavi edecek doktordan bile kendisini üstün sayacaktır.
Turgay Adlım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder